Biber Yetiştirmek

Biber Yetiştirmek
Biber Yetiştirmek

Biber Yetiştirmek İçin Hızlı Kılavuz

  • Son bahar donundan sonra biber bitkisi fidelerini ayarlayın. Yükseltilmiş yataklarda, kaplarda ve yer altı bahçelerinde iyi yetişirler.
  • Güneşli, iyi drene edilmiş bir yere 18 ila 24 inç aralıklarla yerleştirin. Biber bitkileri günde en az 6-8 saat güneş ışığına ihtiyaç duyar.
  • Dikim sırasında kompost veya diğer organik maddeleri toprağa karıştırın.
  • Dikimden hemen sonra, ardından sezon boyunca düzenli olarak sulayın. Haftada toplam 1-2 inç hedefleyin (daha sıcak olduğunda daha fazla).
  • Dikim sırasında toprağa sürekli salınan bir gübre karıştırın ve büyüme mevsimi boyunca belirtildiği gibi doldurun.
  • Toprağı serin ve nemli tutmaya yardımcı olmak için bitkilerin etrafına malç (doğranmış yapraklar veya saman gibi) yayın.
  • Her bir biber bitkisini, meyve vermeye başladığında ağırlığını taşımasına yardımcı olmak için bir kazık veya küçük domates kafesi ile destekleyin.
  • Biberleri makas veya bıçakla toplayın, ardından buzdolabında saklayın. İlk sonbahar donları gelmeden tüm biberleri topladığınızdan emin olun.

Toprak, Dikim ve Bakım

Biber yetiştirmek, güneşli, iyi drene edilmiş herhangi bir yerde kolaydır ve geniş kaplar için de iyi adaylardır. Biberlerin doğal olarak dik bir büyüme alışkanlığı vardır, bu nedenle genellikle meyve ile ağırlaştıklarında kırılgan dalların kırılmasını önleyen istiflemeden yararlanırlar. Rengarenk biberler, çiçek ve diğer yenilebilir süs bitkileri ile dikilmiş yataklara da harika eklemeler yapar, burada kolayca örnek bitki olarak hizmet edebilirler. Yataklarda veya sıralarda, çoğu biber bitkisi için en iyi aralık 18 ila 24 inç arasındadır (istisnalar için etiketi kontrol edin). Biberler, pH’ı 6.2 ile 7.0 arasında olan bir toprakta en iyi şekilde büyür, ancak 7.5’e yakın hafif alkali koşulları tolere edebilirler. Yer altı bahçeleri için, birkaç inç kompost veya kompostla zenginleştirilmiş eski Miracle-Gro® Performance Organics® Çok Amaçlı Yer İçi Toprak karıştırınmevcut toprağın üst tabakası ile. Cömert miktarda organik madde toprağın nemi tutmasına yardımcı olur ve iyi biber üretimi için nemli toprak çok önemlidir.

Bir kapta veya yükseltilmiş yatakta dikim, farklı, daha hafif toprak gerektirir. Saksılara ekim yaparken , besin açısından zengin kompost içeren Miracle-Gro® Performance Organics® Çok Amaçlı Konteyner Karışımı gibi kabarık, üstün kaliteli bir saksı karışımı ile doldurun . Yükseltilmiş yataklarda, mükemmel drenaj ve kök büyümesi için ideal bir ortam sağlayan Miracle-Gro® Performance Organics® Yükseltilmiş Yatak Karışımını deneyin. Nereye ekerseniz dikin, toprağı serin ve nemli tutmaya yardımcı olmak için her bir biber bitkisinin etrafına birkaç santim malç koyduğunuzdan emin olun.

Daha büyük hasat için, harika toprağa ekim yapmak iyi bir başlangıçtır, ancak bitkileri , büyüme mevsimi boyunca düzenli olarak Miracle-Gro® Performance Organics® Çok Amaçlı Bitki Besleme Granülleri gibi sürekli salımlı bir gübre ile beslemek isteyeceksiniz (etiket talimatlarına bakın). zamanlama için). Sadece malçı geri çekin, gübreyi her bitkinin tabanına dağıtın ve iyice sulamadan önce malçı değiştirin. Veya bitkileri iyi beslemek için sezon boyunca haftada bir veya iki kez Miracle-Gro® Performance Organics® Edibles Bitki Besleme gibi suda çözünür bir gübre kullanın .

Sıcak iklimlerdeki bahçıvanların, meyveleri doldurmak için yaz sonunda gecelerin daha uzun ve daha serin olmasını bekleyen büyük çanlar ve tatlı közlenmiş biberlere karşı sabırlı olmaları gerekebilir. Serin yaz salatalarında domates ve fesleğenle birleştirmek için daha az gösterişli (ancak olağanüstü üretken) muz biberiniz varsa, daha büyük çeşitler yavaş yavaş meyvelerle doldurulursa, bekleme daha hızlı geçecektir.

Sorun giderme

Biber seven bahçıvanlar için mutlu bir şekilde biber yetiştirmek, biberlerin birkaç ciddi haşere sorunu vardır. Ayrıca, dirençli çeşitlerin yetiştirilmesiyle en yaygın biber hastalıkları önlenebilir. Yine de dikkatli olun: Kırılgan ve lifli görünen bitkiler, yaprak bitleri ve diğer küçük böcekler tarafından yayılan virüslerle enfekte olabilir. Kronik olarak susayan biberler, kök-ur nematodlarından rahatsız olabilir.

Diğer bir olası sorun, ilkbaharda geç soğuk algınlığıdır; Bölgenizde bir don tahmin ediliyorsa, bitkileri kapattığınızdan emin olun . ( Son donma tarihinizi buradan öğrenin. )

Renk hakkında son bir not: Birçok yeni bahçıvan, bir noktada biberlerinin bitki etiketinde gösterilen renge dönüp dönmeyeceğini merak etmeye başlar. Ektiğiniz biber çeşidinin olgun rengi kırmızı, turuncu, sarı veya mor ise sabırlı olun. Meyvenin yeşilden nihai rengine dönüşmesi genellikle biraz zaman alır, ancak lezzeti beklemeye değer!

Hasat ve Depolama

Biberleri bitkilerden kesmek için budama makası veya keskin bir bıçak kullanın ve kısa bir sap sapı bağlı bırakın. Biberleri elle çekmek tüm dalların kopmasına neden olabilir. Hasat edilen biberleri suyla durulayın, kurulayın ve ardından buzdolabınızda saklayın. Taze yemek için çok fazla meyve var mı? Ekstralar kurutulabilir, dondurulabilir veya salamura edilebilir.

Sıcaklıklar dona doğru düşmeye başladığında, birçok biber bitkisi hala meyve veriyor. İlk donma bitkileri öldürdüğünde hala çok sayıda yeşil meyve tutmaları nadir değildir. Bir donun beklendiğini bildiğinizde, tüm biberleri toplayın. Daha büyük olanları yemek için iyi olacaktır, ancak çok olgunlaşmamış biberler genellikle acı bir tada sahiptir. Onları akşam yemeğinde servis etmektense kompostlamak daha iyidir.

Renk değiştirmeye yeni başlayan hasat edilen biberler, genellikle 3 güne kadar kapalı ve sıcak bir odada tutulduğunda olgunlaşmaya devam eder. Henüz renk değiştirmeye başlamamışlarsa, ancak tam boydalarsa (ya da buna yakınsa), onları yeşil olarak yiyebilirsiniz. Her durumda, yumuşama veya buruşma belirtileri ve bu meyveleri derhal soğutun. Ardından, önce bunları kullandığınızdan emin olun.

Acı Biberlerin Kullanımı

Acı biberde ısı üreten yağlı bileşik olan kapsaisin, esas olarak damarlarda, kaburgalarda ve tohumlarda yoğunlaşmıştır. Duyarlılığı değişir. Nasıl tepki vereceğinizi bilene kadar dikkatli olun. Biber suyu gözünüze veya burnunuza kaçarsa, hemen soğuk suyla yıkayın. Ateş ağzınızdayken, yanmayı önlemek için süt için veya yoğurt yiyin. Yanan eller, kapsaisinin cilde nüfuz ettiği veya tırnakların altına yerleştiği anlamına gelir. Ellerinizi 5’e 1 su ve çamaşır suyu solüsyonuna daldırmak, kapsaisini durulayabileceğiniz bir tuza dönüştürür. Ardından ellerinizi bol sabunla yıkayın, durulayın, kurulayın ve nemlendirici uygulayın.

Üzerinde kapsaisin olabilecek yıkama bezlerini veya havluları tekrar kullanmayın; kimyasalın yayılmasını önlemek için onları yıkayın. Acı biberle çalıştıktan sonra, diğer yiyecekleri hazırlamak için kullanmadan önce kesme yüzeylerini, hazırlık aletlerini ve bıçakları dikkatlice yıkayın.Biber yetiştirmek.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir